Węgorzewo
+48 534 766 520
biuro@hdpellet.pl

Rodzaje i oznaczenia pelletu

Powszechnie przyjęło się, że mówiąc pellet – myślimy o pellecie drzewnym. Tymczasem na rynku dostępne są pellety pochodzenie roślinnego, pellety drzewne, pellety ze słomy, biomasy, łusek, pestek i innych odpadów. Największa wartość opałową, a przez to największą popularność mają pellety drzewne. Wykorzystywane są zazwyczaj do ogrzewania budynków jednorodzinnych (w automatycznych kotłach na pellet), ale również obiektów publicznych. Pellety z biomasy, słomy itp. zazwyczaj używane są w przemyśle energetycznym, w produkcji i rolnictwie oraz również do ogrzewania budynków użyteczności publicznej.

Pellet można też podzielić ze względu na wielkość: przemysłowy zazwyczaj jest większej długości niż tradycyjny drzewny; jego zastosowanie w domowym kotle może spowodować blokadę podajnika opału, ponadto pozostawiać po sobie będzie większe ilości popiołów, szlaki czy nagaru. Wartość opałowa takiego pelletu również jest niższa od tradycyjnego pelletu drzewnego, tak samo jak jego cena za tonę.

Wysokokaloryczny – około 5,1 kWh z kilograma Pelletu (1 tona Pelletu zastępuje 450 litrów oleju opałowego, 553 m3 gazu ziemnego, 412 L gazu LPG, 0,72 t węgla np. ekogroszeku)
• Niewielka ilość popiołu pozostająca po spaleniu Pelletu (0,4% – 0,6%), który można użyć jako naturalny nawóz w ogrodzie;
• Łatwy w przechowywaniu (1 tona Pelletu pakowanego w worki 15 kg zajmuje około 2 m3, Pellet luzem zajmuje 1,7 m3);
• Minimalna ilość CO2 – ilość CO2, która powstaje podczas spalania Pelletu równa się CO2 pobieranemu przez rosnące rośliny zielone podczas procesu fotosyntezy;
• Nie powoduje alergii;
• Czysty i łatwy w użytkowaniu – nie brudzi pomieszczeń, dobre kotły z podajnikiem mogą być zasypywane nawet raz w tygodniu.